HAKU
YHTEYSTIEDOT
> VASARAMÄEN KOULUN HANKE
                  > Yhteystiedot
>Kasvutarina herättelee nuoria
​> Paluu Somaliaan

ANNIN JA FADUMON ERILAISET PÄIVÄT

Vasaramäen koulun hanke, yhteistyömaa Somalia
Fadumo käy koulua Somalimaan Suomi-kylässä sijaitsevassa Tunblukin koulussa. Päivät ovat työntäyteisiä. Tyttö herää jo aamuvarhain laittamaan aamiaista perheelleen ja lähtee sen jälkeen kouluun. Luokassa on ahdasta, mutta Fadumo jaksaa opiskella ahkerasti. Koulun jälkeen ruoanlaitto ja lastenhoito jatkuvat. Joskus Fadumo herää yhdeltä yöllä lukemaan kokeisiin, sillä päivän tunnit eivät muuten tahdo riittää. Viikonloppuisin hän siivoaa hotelleja, koska lisärahaa tarvitaan perheen elatukseen. Fadumolla ei ole koskaan tylsää, sillä hänellä ei ole siihen aikaa.

​​Myös turkulaisen Annin päivät rullaavat eteenpäin tuttuun tapaan. Anni lähtee joka aamu kouluun ja viettää vapaa-aikaa kavereiden kanssa aikaa keskustan kahviloissa. Hän on aktiivisesti mukana kolmessa sosiaalisen median palvelussa ja harmittelee, että yhdellä suositulla sivustolla on ruvettu vain arvostelemaan muiden ulkonäköä.

​​Syksyllä 2013 Annille tapahtui kuitenkin jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Koulun kuvallisen viestinnän kurssilla hän tutustuu Fadumon elämään ja esiintyy dokumentissa, joka kuvaa yhtä päivää suomalaisen ja somalialaisen nuoren elämässä.

​​Youtubessa nähtävä elokuva paljastaa, miten paljon Fadumon ja Annin elämät poikkeavat toisistaan. Heidän koulunsa, kulttuurinsa, uskontonsa ja sosioekonomiset lähtökohtansa ovat hyvin erilaisia.

​​Suomen ja Somalian välille löytyy kuitenkin linkiksi Vasaramäen koulun oppilas Nasir, joka käy ensimmäistä kertaa vanhempiensa synnyinmaassa Somaliassa. Nasirille omiin juuriin tutustuminen merkitsee itsetuntemuksen lisääntymistä.

​​Annin ja Fadumon tarina on dokumentti, joka tuotettiin Vasaramäen yläkoulun KOMPPI-globaalikasvatushankkeessa. Hankkeen yhtenä tarkoituksena on ollut lisätä oppilaiden tietoja ja ymmärrystä humanitaarisista asioista. Kuvauksia tehtiin sekä Somaliassa että Suomessa, jossa työstä vastasi pääasiassa 8. luokan valinnaisen kuvaviestinnän kurssi.

​​​Vasaramäen koulu on jo itsessään monikulttuurinen. Dokumenttihankkeen eräänä ideana olikin hyödyntää koulun monikulttuurisuutta ja nähdä se rikkautena koulun arjessa. Toisena lähtökohtana oli vahvistaa koulutuksen arvostusta hyvinvointiyhteiskunnassa, jonka tarjoamiin mahdollisuuksiin suhtaudutaan usein itsestäänselvyyksinä. Työn kuluessa oppilaat tutustuivat monipuolisesti elokuvan kerrontaan ja etenivät harjoitusten kautta dokumentin tekoon.

​​Kasvutarina herättelee nuoria
​Paluu Somaliaan
Yhteystietoja ja lisätietoja
VASARAMÄEN KOULU

Yhteyshenkilö

Rehtori Jyrki Välimäki| jyrki.valimaki(at)turku.fi| Syreenikuja1, 20720 Turku
puh. 050 432 3680

Koulun kotisivut

KOMPPI -HANKKEEN YHTEYSTIEDOT


Koordinaattorit Opetushallituksessa

Opetusneuvos Paula Mattila | puh. 029 533 1144 | paula.mattila(at)oph.fi
Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen | puh. 029 533 1084 | liisa.jaaskelainen(at)oph.fi

Opetushallitus | puh. 029 533 1000 | PL 380, 00531 Helsinki | Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki
Toimittaja: Tarja Repo  |  Ulkoasu: Heli Niska​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Kartat ja kuvalinkit
Fadumon päivät ovat työntäyteisiä. Somalimaassa asuva tyttö jaksaa opiskella ahkerasti, vaikka hänellä on paljon muitakin velvollisuuksia.
KOULU
Vasaramäen yhtenäiskoulu, Turku


HANKE
Annin ja Fadumon tarina

KUMPPANIKOULU
Somalimaan Suomi-kylässä sijaitseva Tunblukin koulu

TAVOITTEET
Tietämyksen lisääminen kumppanimaasta
Koulumotivaation vahvistaminen
Koulun monikulttuurisuuden hyödyntäminen
Dokumentin tekemisen oppiminen

OSALLISTUJAT
8. luokan kuvallisen viestinnän kurssi

TUOTOKSET
Dokumentti nuorten elämästä,
sopii globaalikasvatusmateriaaliksi kouluille

MATKAT
Kuvausmatka Somaliaan lokakuussa 2013

ERITYISTÄ
Ylen kanssa neuvoteltu jatkosta ohjelmalle


Annin ja Fadumon tarina Youtubessa​​Anni kertoo dokumentissa arkipäivästään. Vasaramäen koulun elokuva kuvaa yhtä päivää suomalaisen ja somalialaisen tytön elämässä.
Oppilaat harjoittelevat kuvaamista. Kuvallisen viestinnän kurssi vastasi dokumentin tekemisestä Suomessa.
Tunblukin koulu Somalimaassa. Luokkakoot ovat suuria. Oppilaat istuvat ahtaasti, tytöt toisella ja pojat toisella puolella luokkaa.
Kuvat: Wali Hashi, Hanna Moilanen ja oppilaat