KRUUNUPYYN LUKION HANKE
        > Koulun yhteystiedot
> Senegal tarjosi yllätyksiä
> Yhteistyö on voimaa

HAKU
Senegal tarjosi yllätyksiä
Kruunupyyn ja neljän muun Pohjanmaan ruotsinkielisen lukion yhteinen globaalihanke kiteytyi Senegalin matkaan, jonne lähti helmikuun 2014 lopulla 17 nuorta ja heitä luotsaamaan kuusi aikuista. Monelle olisi maistunut pitempikin matka, sillä paikan päällä ehdittiin oleskella vain runsaan viikon verran.

– Matka onnistui yli odotusten, hehkuttaa mukana ollut Nina Hansén, joka työskentelee vararehtorina Team Nord -lukioverkostoon kuuluvassa Kokkolan ruotsalaisessa lukiossa.

Matkalle ei juuri mahtunut kuolleita hetkiä. Ajatuksena oli käydä paikoissa, jotka eivät ole tavallisia turistikohteita. Fatickissa ryhmä vieraili ala- ja yläkoulussa, lukiossa, ammattikoulussa, Punaisen Ristin rakentamalla terveysasemalla, sairaalassa sekä luterilaisessa ja katolisessa kirkossa, jonka majapaikassa nuoret asuivat. He tapasivat myös lähetti Anna Tikumin Suomen Lähetysseurasta. Pääkaupunki Dakarissa ryhmä kävi muun muassa Bandian kansallispuistossa.

– Kävimme myös ihmisten kodeissa Fatickissa, tanssimme monta kertaa paikallisten kanssa rumpujen tahtiin, kävimme markkinoilla, uimme Atlantin suolaisessa vedessä Fatickin edustalla. Tutustuimme suolansuodattamisprojektiin ja paikallisiin puutarhoihin kastelujärjestelmineen. Jokaiselle päivälle oli paljon ohjelmaa.

Hansén yllättyi matkalla monta kertaa, etupäässä hyvällä tavalla. Opettajana hän hämmästeli nuorten myönteistä asennetta ja kestävyyttä, kun piti pärjätä kuumuuden ja pitkien odotusaikojen kanssa hankalina kellonaikoina. Nuoret eivät valittaneet vaan olivat hyvällä tuulella koko ajan. Kukaan ei myöskään sairastunut.

– Itse yllätyin köyhyydestä, jota esiintyi myös paikallisten opettajien keskuudessa. Olin uskonut, että elintaso olisi ollut suurempi. Myös kollektiivinen ajattelutapa, joka leimaa koko afrikkalaista mentaliteettia, oli minulle jotain uutta. Siellä ajatellaan ensimmäiseksi ryhmää ja perhettä, ja toissijaisesti yksilöä.


Senegalin matkaajat ryhmäkuvassa. Osanottajat                       Mirjam Sundqvist tapasi ystäväoppilaansa. Suomalaiset
kokoontuivat kameran eteen Fajilin kylän lähellä.                      löysivät runsaasti jutunjuurta paikallisten nuorten kanssa,
                                                                                                             ja pääsivät myös käymään näiden kodeissa.


Hevoskyyti pelasti pulasta. Kun Senegal-ryhmän bussi              Ryhmäkuva lasten kanssa. Opiskelija Lina Sandvik näytti
juuttui toisen kerran kiinni santaan, avuksi saatiin neljä            senegalilaisille lapsille, kuinka kamera toimii.
hevosta kärryineen. Ne pelastivat matkalaiset yli
kymmenen kilometrin jalkapatikalta.


SITEERAUKSIA OTSIKOLLA
SAMOJA LAULUJA ERI KIELILLÄ


Luulen että meistä kaikista oli mukavaa saada nähdä, miten ystäväoppilaamme asuivat. Heillä oli isoja perheitä joihin sekä äidin- että isänpuoleiset isovanhemmat, tädit ja enot laskettiin mukaan.
Amanda

Aamiaisen jälkeen hyppäsimme rakkaaseen kitinäbussiimme ja ajoimme Fatickin ammattikouluun. Siellä saavat oppilaat kouluttaa itseään esimerkiksi kampaajiksi, datanomeiksi ja räätäleiksi. Tytöillä tällä seudulla on fantastisia mekkoja ja ihania kampauksia.
Anna & Emilia

Päivämme alkoi aamiaisella kello 8…Sitten jatkoimme alakouluun jossa kaikki lapset olivat hyvin suloisia, ja niin kauan kuin he istuivat luokkahuoneessa – hyvin hillittyjä. Mutta niin pian kuin he tulivat ovesta ulos oli päällä täysi vauhti ja hyvin paljon metkuja. Lauloimme kaikki yhdessä lauluja, oppilaat meille ja me heille. Hauskaa kun pystyimme laulamaan samoja lauluja, esim. Broder Jakobin, mutta vahvasti eri kielillä! :)

Nike & Mirjam

Suola-altaat olivat hyvin kiinnostavia, naiset siellä tekivät ihailtavaa työtä. Kestää noin 2–3 kuukautta, että kaikki suolavesi haihtuu altaasta.
Nike&Mirjam

Päivä alkoi sillä, että vierailimme lukiossa Fatickissa. Saimme osallistua luentoon ja myös kertoa vähän Suomesta. Näimme kuinka onnekkaita me olemme Suomessa, jossa on laadukas opetus ja koulutusjärjestelmä. Luokat ovat tosi suuria täällä opettajapulan takia, ja pedagogiikka ei ole samanlaista kuin mihin me olemme tottuneet.
Carolina & Jessica

Käännökset ruotsista