HAKU
YHTEYSTIEDOT
> PATTASTEN KOULUN HANKE
  > Yhteystiedot
> Kielimuurin yli
> Silmukoista syntyy sukka
> Matkakertomuksia​

KUMPPANUUDEN KULMAKIVINÄ SUKAT JA SOME

Pattasten koulun hanke, yhteistyömaa Etiopia
Hosainan ylängöllä Etiopiassa on kylmää yöaikaan, ja villasukille olisi siellä kovasti käyttöä. Kun raahelainen Pattasten koulu sai kuulla tästä, alkoivat kutomistalkoot Hosainasta saatua uutta kumppanikoulua varten. Tuloksena oli yli 200 sukkaparia, jotka nyt lämmittävät kumppanikoulua käyvien kuulovammaisten lasten varpaita viileinä öinä.

EECMY School for the Deaf -sisäoppilaitosta käy parisataa oppilasta joka puolelta Etiopiaa. He ovat onnekkaita, koska vain muutama prosentti Etiopian kuulovammaisista lapsista pääsee kouluun. ECCMY-koulun opettajiin kuuluvat suomalaisen Heidi Majurin mukaan kuuroja lapsia hyljeksitään, koska uskomuksen mukaan paha silmä on katsonut heitä tai vamma on seuraus vanhempien pahoista teoista.

Pattasten koulun yläluokat ovat jo vuosia antaneet taksvärkkituottojaan etiopialaisen kummioppilaansa koulunkäynnin tukemiseen. Koulu halusi kuitenkin laajentaa Etiopia-kontaktiaan ja löysi kumppanikseen ECCMY-koulun. Kummiluokaksi saatiin koulun pienimmät lapset, parinkymmenen oppilaan esikoululuokka. Heidän taivaltaan seurataan seuraavat 11 vuotta.

Mukana kumppanuustoiminnassa ovat olleet Raahen suurimman noin 600 oppilaan koulun kaikki luokat ykkösistä yhdeksänsiin. Saamapuolella yhteistyössä ei ole vain kuurojen koulu. Pattasten oppilaiden tiedot ja ymmärrys Etiopiasta ja Afrikasta ovat lisääntyneet, sillä teemaa on käyty läpi eri aineiden oppitunneilla. Afrikkaa on nivottu opetukseen esimerkiksi historiassa, uskonnossa, musiikissa, kuvaamataidossa, käsitöissä ja maantiedossa, jossa 4.–5.-luokkalaiset tekivät isot ryhmätyöt Etiopiasta.

Kouluun on myös perustettu englanninkielinen blogi, jonne luokat 7–9 päivittävät ahkerasti kuulumisiaan. Hosainassa perustettiin oma blogi, jota Raahessa vastaavasti luetaan. Oppilaat ovat ryhtyneet etsimään muitakin viestintäkeinoja Etiopiaan, ja jotkut ovat nykyään Facebook-kavereita keskenään. Hosainassa ei ole monta toimivaa nettikonetta, mutta varsinkin isommille oppilaille heltiää tietokoneaikaa.

Raahessa on myös opeteltu amharankielisiä viittomia, kaikki yläluokkien oppilaat ovat kirjoittaneet Hosainaan ja pienemmät oppilaat ovat lähettäneet postissa piirustuksiaan.

Toukokuussa 2014 Pattasten koululta lähti pieni oppilaiden ja opetushenkilöstön delegaatio tutustumaan kuurojen kouluun. Mukaan lähti tuliaisiksi muun muassa villasukkia, jalkapallokenkiä ja pesäpallovarusteet, jotka lahjoitettiin liikuntamahdollisuuksien puutteessa olevien tyttöoppilaiden käyttöön. Suomalaiset ovat auttaneet myös tekemään omia kotisivuja koululle.

Kotiintuomisiksi he saivat oppia yhteisöllisyydestä ja runsaasti matkadokumentaatiota, jota ovat esittäneet koko koulun väelle.


Kielimuurin yli
Silmukoista syntyy sukka
Matkakertomuksia

Yhteystietoja ja lisätietoja
PATTASTEN KOULU

Yhteyshenkilö

Yläkoulun uskonnon ja historian opettaja Kirsi-Maria Virtanen |  kirsi-maria.virtanen(at)raahe.fi| Rännärintie 3, 92140 Pattijoki
puh. 040 135 6726

Koulun kotisivut

KOMPPI -HANKKEEN YHTEYSTIEDOT


Koordinaattorit Opetushallituksessa

Opetusneuvos Paula Mattila | puh. 029 533 1144 | paula.mattila(at)oph.fi
Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen | puh. 029 533 1084 | liisa.jaaskelainen(at)oph.fi

Opetushallitus | puh. 029 533 1000 | PL 380, 00531 Helsinki | Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki
Toimittaja: Tarja Repo  |  Ulkoasu: Heli Niska​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Kartat ja kuvalinkit
Pattasten koulun kummiluokka. Raahelaiskoulun delegaatio pääsi tutustumaan Hosainan kuulovammaisten kouluun. Kuvassa vasemmalla on esikoululuokan opettaja, joka on itsekin entinen kuurojen koulun oppilas.
KOULU
Pattasten koulu, Raahe


HANKE
Together

KUMPPANIKOULU
EECMY School for the Deaf, Etiopia

LÄHTÖKOHTA
Kahden erilaisen koulukulttuurin kohtaaminen
Keskinäisen arvostuksen ja ymmärryksen lisääminen

MITÄ TEHTY
200 villasukkaparia, harjoitustöitä, kirjeitä, blogi, näyttelyitä ym.


OSALLISTUJAT
Koko koulu

TAVOITTEET
Tukea kumppanikoulua
Oppia kohtaamaan erilaisia ihmisiä
Lisätä yhteisöllisyyttä omassa koulussa
Vahvistaa tietotekniikan taitoja
Oppia viestimään visuaalisestiMATKAT
Oppilaita ja opetushenkilöstöä Hosainaan toukokuussa 2014

​​ERITYISTÄ
Kumppanina kuurojen lasten koulu
Sukkaprojektissa mukana myös ulkopuolisia


BLOGI
​Pattasten oppilaiden englanninkielinen blogiSuomen kansallispeli esittäytyy Etiopiassa. Raahelaiset veivät tuliaisiksi pesäpallovarusteet. Matkalla mukana ollut Veeti Paloniemi opetti kuurojen koulun oppilaita lyömään palloa.
Englanti–amhara-sanakirjoille on käyttöä. Ennen Etiopiaan lähtöä Pattasten koululla järjestettiin kansainvälisyysilta, jossa kerättiin rahaa kumppanikoululle. Paikan päällä suomalaiset ostivat rahoilla sanakirjat 8.-luokkalaisille.
Liikuntatunnilla ehtii välillä poseerata. Hosainan koulun pojat ja heidän suomalainen vieraansa Henri Ylikulju malttoivat liikunnan lomassa peukuttaa kameralle.
Kuvat: Henri Ylikulju