HAKU
YHTEYSTIEDOT
Työseminaari 11.10. 2013

KUMPPANUUSAJATTELU VOIMISTUU KOULUISSA JA MAAILMASSA
Useimmilla Koulut kehityskumppaneina -hankkeeseen osallistuvista kouluista on afrikkalainen kumppani, joka voi olla entuudestaan tuttu tai aivan uusi. Esimerkiksi Jyväskylän Lyseon lukio tuottaa Youtubeen videoita syrjäytymisestä yhdessä pitkäaikaisen burkinafasolaisen kumppanikoulunsa kanssa.

Pattasten koulu Raahesta on löytänyt uuden kumppanin etiopialaisesta kuurojen koulusta, ja Turun Raunistulan koulu vertailee koulupäivää Etiopiassa ja Nepalissa sijaitsevien koulujen kanssa.

Vesilahden yläaste jatkaa kehitysyhteistyötään Sambiaan. Työseminaarissa päästiin tuoreelta kiittelemään yläastetta Opettajat ilman rajoja -palkinnosta, joka tuli esimerkillisestä globaalikasvatuksen edistämisestä. Palkinnon myönsivät Kirkon ulkomaanapu ja Opettajat ilman rajoja -verkosto.

– Nuorten on tärkeää tietää muiden maiden kulttuureista, muotoili oppilaskunnan hallitukseen kuuluva 8.-luokkalainen Salla Laakso Vesilahden yläasteelta.

Koordinaattorit Opetushallituksessa

Opetusneuvos Paula Mattila  |  puh. 029 533 1144  |  paula.mattila(at)oph.fi
Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen  |  puh. 029 533 1084  |  liisa.jaaskelainen(at)oph.fi

Opetushallitus  |  puh. 029 533 1000  |  PL 380, 00531 Helsinki  |  Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki
KOMPPI -hankkeen yhteystietoja
Toimittaja: Tarja Repo  |  Ulkoasu: Heli NiskaKansainvälinen koulu                                                                           Komppi-hankkeen vetäjät
Oppilaat aktiivisina                                                                                  Opettajien tukena
Korruptio ongelmana Sambiassa

Salla Laakso ja sijaisopettaja Iida Ollinpoika kertoivat, että Vesilahdesta oli juuri lähtenyt kontillinen sairaalatarvikkeita ja vaatteita Lusakan sairaaloihin. Itse kontti puolestaan menee terveysasemaksi Isengen kylään, jonne vesilahtelaiset ovat aiemmin keränneet varoja muun muassa koulua, opettajien asuntoa ja sähköä varten.

Yhteistyö ei ole aina sujunut ongelmitta. Niistä on selvitty neuvottelemalla ja liittoutumalla kylän naisten kanssa.

– Korruptio on suuri ongelma Sambiassa. Isotkin kansainväliset järjestöt ovat luopuneet hyväntekeväisyydestä sen takia, Ollinpoika kertoi.

Myös KOMPIN toinen vetäjä opetusneuvos Liisa Jääskeläinen mainitsi katsauksessaan, että tasavertainen kumppanuus ei ole aina helppoa. – Kohtaatte kumppaneita, joilla on hyvin erilainen taloudellinen tilanne. Yhteistyö ei onnistu ilman molemminpuolista kunnioitusta.

Jääskeläinen kertoi, että Opetushallitus odottaa koulujen hankkeista malleja hyviksi käytännöiksi, kehityskumppanuusosaamisen kuvauksia opetussuunnitelmien perustetyötä varten, lisäoppia opettajien täydennyskoulutukseen sekä tiiviimmän yhteistyön kehittämistä järjestöjen kanssa.


Työ pääsi vauhtiin

KOMPIN toinen ohjaaja, opetusneuvos Paula Mattila oli mielissään siitä, että työseminaariin osallistui runsaasti oppilaita ja opiskelijoita. – Kaikki koulut ovat yhä mukana hankkeessa, ja suurin osa on jo käynnistänyt konkreettisen työn kouluissa.

Mattila kannusti osallistamaan oppilaita entistäkin vahvemmin ja myös ottamaan koko koulu mukaan projektiin, jotta työskentely ei jäisi vain pienen piirin käsiin.

Kouluille tehdyssä kyselyssä nousi esille asioita, joita pidetään arvokkaana hankkeissa. Niihin kuuluvat yhteisöllisyys, oppilaista lähtevä kiinnostus ja tekemällä oppiminen, verkostoituminen esimerkiksi järjestöjen, vanhempien ja yliopistojen kanssa sekä globaalisivistyksen syveneminen.

Lisää tietoa koulut puolestaan kaipaavat globaaliosaamisesta ja kulttuurien kohtaamisesta sekä hankkeen teemojen istuttamisesta koulun arkeen.


Mistä kehityskumppanuus koostuu?
> Hankkeen toteuttajat
> Tästä on kyse
            > Aikataulu
> Kouluille eväitä kehityskumppanuuteen
> Kansainvälisyys kuuluu kouluun
           > Koulut yhdistävät voimansa
          > Eväitä kehityskumppanuuteen
> Kumppanuusajattelu voimistuu
          > Mistä kehityskumppanuus
             koostuu?