HAKU
KOULU
Kronoby gymnasium/Kruunupyyn lukio'

HANKE
Senegal 2014

YHTEISTYÖKUMPPANIT
Kruunupyyn kansanopisto; Pohjois-Pohjanmaan Team Nord -lukioverkkoon kuuluvat oppilaitokset Kokkolassa, Pedersöressä, Pietarsaaressa ja Uuskaarlepyyssä; Kruunupyyn Punainen Risti

TARKOITUS
Tarjotaan opiskelijoille elämyksiä tutustumalla vieraaseen kulttuuriin, lisätään tietoja ja ymmärrystä kehittyvästä maasta.
Vahvistetaan osallistujien ranskan kielen taitoja.

MATKA
Yhteensä 17 opiskelijaa Team Nord -lukioverkosta teki 18.–28.2. 2014 matkan Senegaliin Fatickin kaupunkiin ja pääkaupunki Dakariin.

MITÄ MUUTA ON TEHTY
Matkalle valmistauduttiin tutustumalla Senegalin historiaan, yhteiskuntaan, uskontoon, kulttuuriin, maantieteeseen, biologiaan ja traditioihin.BLOGI


Lukiolaisten ruotsinkielinen matkablogi
www.senegal.ratata.fiKRUUNUPYYN LUKION HANKE
      > Koulun yhteystiedot
> Senegal tarjosi yllätyksiä
> Yhteistyö on voimaa

LUKIOLAISET LÄHTIVÄT AFRIKKAAN

Kruunupyyn lukion hanke Senegal 2014
Senegal on läntisessä Afrikassa sijaitseva muslimimaa, jossa asuu vajaat 13 miljoonaa ihmistä ja jossa puhutaan peräti 38:aa kieltä. Kruunupyy puolestaan on Suomen Pohjanmaalla sijaitseva kaksikielinen kunta, jossa asuu noin 7000 ihmistä. Kun Kruunupyyn ruotsinkielisen lukion opiskelijat tekivät matkan Senegaliin helmikuussa 2014, kulttuurishokeista ei juuri kärsitty. Päinvastoin: kaksi viikkoa matkalla oli monelle liian lyhyt aika.

Noin 170 opiskelijan Kruunupyyn lukio oli yksi niistä oppilaitoksista, jotka olivat mukana Opetushallituksen KOMPPI-globaalikasvatushankkeessa. Kruunupyyn lukion Senegal 2014 -projektissa lähtökohtana oli rakentaa työtapa, joka tarjoaa tietoja vieraasta maanosasta ja lisää myös ymmärrystä Afrikassa sijaitsevaa kehittyvää maata, Senegalia kohtaan.

Tärkeimpänä keinona näiden tavoitteiden saavuttamiseksi oli matka Senegaliin, jossa lukiolaiset saivat ensi käden tuntumaa maahan ja sen kansalaisiin. Matka oli osa Kruunupyyn lukion Afrikka-kurssia. Matkakohteena oli pääkaupunki Dakarin lisäksi Fatickin 20.000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee läntisessä Senegalissa. Fatickissa opiskelijat vierailivat eri oppilaitoksissa ja saivat myös tilaisuuden vierailla senegalilaisten ikätovereidensa kodeissa.

”Tämä matka on ollut tärkein kokemus elämässäni. Olen saanut nähdä ja oppia niin paljon. Osa sydämestäni on jäänyt Fatickiin näiden ihanien ihmisten luokse”, kuvaa matkalle osallistunut Gabrielle kokemuksiaan lukiolaisten matkablogissa.

Kruunupyyn lukio toteutti hankkeen yhteistyössä Pohjanmaan ruotsinkielisten lukioiden muodostaman Team Nord -verkoston kanssa. Kruunupyystä ja neljästä muusta verkostoon kuuluvasta lukiosta lähti matkalle 17 opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Mukana oli myös kaksi henkilöä hankkeen toisesta yhteistyökumppanista, Kruunupyyn kansanopistosta, joka on ollut mukana useissa kehityshankkeissa Senegalissa. Lisäksi matkalle lähti kaksi edustajaa Kruunupyyn Punaisesta Rististä, joka on lahjoittanut rahaa terveysaseman rakentamiseksi Fatickiin.

Senegal tarjosi yllätyksiä 
Yhteistyö on voimaa
     Tapaaminen ystäväoppilaiden kanssa.


Oppilaiden juhlallinen tervehdys                                Matkaan valmistauduttiin huolella                              Vaihtelevia matkustustapoja AfrikassaKRONOBY GYMNASIUM

Yhteyshenkilö

Erland Slotte  |  erland.slotte(at)kronoby.fi | Urheilutie 2, 68500 Kruunupyy
Lukion kotisivut

KOMPPI -HANKKEEN YHTEYSTIEDOT


Koordinaattorit Opetushallituksessa

Opetusneuvos Paula Mattila | puh. 029 533 1144 | paula.mattila(at)oph.fi
Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen | puh. 029 533 1084 | liisa.jaaskelainen(at)oph.fi

Opetushallitus | puh. 029 533 1000 | PL 380, 00531 Helsinki | Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki
Toimittaja: Tarja Repo  |  Ulkoasu: Heli Niska


Yhteystietoja ja lisätietoja