HAKU
> Hankkeen toteuttajat
> Tästä on kyse
          > Aikataulu
> Kouluille eväitä kehityskumppanuuteen
> Kansainvälisyys kuuluu kouluun
        > Eväitä kehityskumppanuuteen
> Kumppanuusajattelu voimistuu

EVÄITÄ KEHITYSKUMPPANUUTEEN
Kehityskumppanuuden pedagogisia eväitä tarjoili KOMPPI-kouluille Hannele Cantell Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselta. Hän muistutti, että kehitys-käsitettä on hyvä pohdiskella kriittisesti: onko lähtökohtana se, että lähdemme kehittämään heitä, joilla asiat ovat mielestämme huonommin?

– Kun puhutaan vaikka lasten oikeuksista, voisimme miettiä, mikä toisessa kulttuurissa on hyvin ja mitä yhtäläisyyksiä välillämme on. Toista osapuolta ei pidä lähteä heti leimaamaan. Kannattaa myös pohtia, mitä kehitettävää meillä on omassa maassamme ja koulussamme.

Samoilla linjoilla oli Planin toiminnasta kertonut Eeva Ervamaa, jonka mukaan on tärkeää on kuulla paikallisten ihmisten toiveita ja tarpeita.

Ervamaan lisäksi yhteistyön kättä kouluille tarjosi Minna Mannert Kepasta, joka on kattojärjestö noin 300 kehitysyhteistyöjärjestölle. Hän muistutti, että esimerkiksi globaalikasvatus.fi-sivuilta löytyy runsaasti opetusmateriaaleja ja yhteistyötahoja. Koulut voivat myös kysyä neuvoa kehityskumppanuudesta, sillä Kepa kouluttaa järjestöjä hanketöihin.Koulut pikatreffeillä                                      Ennakkoluulotonta ideointia                      Globaalikasvatus pysyväksi tavaksi


Pikatreffeillä muiden työ tutuksi


Koulut tutustuivat toistensa hankkeisiin kolmen minuutin pikatreffeillä, joita veti Tiina Sarisalmi OPH:n kansainvälisyysmentorihankkeesta.

Seminaaripäivän ryhmätöissä pohdittiin kehityskumppanuuden ulottuvuuksia ja keinoja. Espoon Kuninkaantien lukion opiskelija Ilpo Petäjä kysyi työryhmänsä puolesta, pitääkö koko koulun osallistua hankkeeseen vai tuleeko yhteistyöstä sittenkin parempi, jos mukana ovat vain aidosti kiinnostuneet.

– Se on hyvä kysymys. Itse ajattelen niin, että tietty ryhmä voi pyörittää hanketta mutta jakaa sen koko koululle, Jorma Kauppinen OPH:sta kommentoi.

Opetusneuvos Paula Mattila suositteli taustamateriaaliksi kouluhankkeisiin muun muassa OPH:n ja CIMO:n laatimaa Kansainvälisen toiminnan laatusuositusta yleissivistävää koulutusta varten.

Eettisiä ohjenuoria kehitysviestintään puolestaan tarjoaa Kuvien ja viestien käyttöopas (2009), jonka on julkaissut kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys.


Koordinaattorit Opetushallituksessa

Opetusneuvos Paula Mattila  |  puh. 029 533 1144  |  paula.mattila(at)oph.fi
Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen  |  puh. 029 533 1084  |  liisa.jaaskelainen(at)oph.fi

Opetushallitus  |  puh. 029 533 1000  |  PL 380, 00531 Helsinki  |  Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki
KOMPPI -hankkeen yhteystietoja
Toimittaja: Tarja Repo  |  Ulkoasu: Heli Niska