HAKU
YHTEYSTIEDOT
KOMPIN ETUSIVULLE
AJANKOHTAISTA KOMPPI -HANKKEESTA
AJANKOHTAISTA:
> Aurinkokeittimiä Etiopiassa
> Elokuvan lumo ylittää rajat
> Raunistulan KOMPPI -päivä
> Makdelan koulu haaveilee nettiyhteydestä

AURINKOKEITTIMIÄ KÄYTTÖÖN ETIOPIASSA

Veikkolan koulun aurinkokeitinprojekti on tuottanut tulosta Etiopiassa. Yhteistyökoulu Addis Abebassa on ryhtynyt valmistamaan keittimillä säännöllisesti ruokaa osalle oppilaista.

Idea keitinten käyttöön tuli Veikkolan koulusta Kirkkonummelta. Ryhmä oppilaita matkusti alkuvuodesta 2014 Etiopiaan opettamaan paikallisille nuorille keitinten rakentamista.

Yemane Berhanin koulussa tehdään keittimillä ruokaa neljälle orvolle ja kahdelle vammaiselle oppilaalle. Koulu on säästänyt rahaa, kun ruoan valmistukseen ei ole tarvinnut ostaa polttopuita vaan keitin toimii aurinkoenergialla.

Veikkolan projekti sai myös julkisuutta kautta Suomen, kun Yle esitti hankkeesta ohjelman. Erilainen aurinkomatka -dokumentti kuvasi oppilaiden matkaa Etiopiaan ja kahden erilaisen kulttuurin kohtaamista. Ohjelma nähtiin osana Yhteisvastuukeräyksen avausta 2. helmikuuta, heti presidentti Sauli Niinistön puheen jälkeen.

                                                                                   Veikkolan aurinkokeitinprojekti

ELOKUVAN LUMO YLITTÄÄ RAJAT

Burkina Faso on Afrikan merkittävimpiä elokuvamaita. Se tiedettiin Jyväskylän Lyseon lukiossa, joka suunnitteli jatkoa yhteistyölleen burkinafasolaisen koulun kanssa. Lyseolaiset päättivätkin opetella lyhytfilmien tekoa ja huipentaa hankkeensa elokuvafestivaaliin keväällä.

Festivaalin ajankohdaksi on suunniteltu loppukevättä 2014. Silloin on tarkoitus arvioida opiskelijoiden elokuvia ja jakaa palkintoja. Samaan aikaan järjestetään mahdollisesti seminaari, jonka aiheena on nuorten syrjäytymisen ehkäisy harrastusten ja koulutusten avulla.

Syrjäytyminen ja sen ehkäisy on ollut aiheena myös lukiolaisten elokuvissa, joita on tarkoitus laittaa Youtubeen burkinafasolaisten ja muidenkin katsottavaksi. Kumppanikoulussa on työstetty aiheesta omia lyhytfilmejä. Yhteistyö on jatkoa vuonna 2003 alkaneelle Rytminvaihtoa -kulttuuriohjelmalle.


                                                                       Lisätietoa Jyväskylän Lyseon lukion hankkeesta
                                                                       Sed vitae - elämää varten!

RAUNISTULA OMISTI KOULUPÄIVÄN KOMPILLE

Turkulainen Raunistulan koulu järjesti lauantaina 18. tammikuuta kokonaisen KOMPPI-hankkeelle omistetun teemapäivän. Mukaan oli kutsuttu oppilaiden vanhemmat, joille kerrottiin koulun Global School for All -hankkeesta. Siinä alakoulun oppilaat vertaavat koulupäiviä Etiopiassa ja Nepalissa sijaitsevien kumppanikoulujen kanssa.

Teemapäivän ohjelmassa oli kielipajoja, joita oppilaat olivat itse toivoneet. Kielivalikoimaan kuuluivat saksa, arabia, turkki, thai ja kiina. Ohjaajiksi oli saatu maahanmuuttajanaisia, jotka tuovat kotikansainvälisyyttä koulun hankkeeseen.

Kumppanikouluista Etiopiasta ja Nepalista on saatu tervehdyksiä ja valokuvia. Nepalilaisten kanssa on myös pidetty yhteyttä sähköpostilla, sillä heillä on käytössään puolensataa tietokonetta. Etiopialaisten kanssa on viestitty kirjeitse, sillä kouluun ei ole vielä nettiyhteyttä.                                                           Lue lisää Raunistulan hankkeesta ja koulun KOMPPI -päivästä
MEKDELAN KOULU HAAVEILEE NETTIYHTEYDESTÄ

Raunistulan etiopialaisella kumppanikoululla on jo tietokoneluokka, mutta ei vielä verkkoyhteyttä. Toistaiseksi netti on ollut koululle liian kallis, kertoo Mekdela Schoolissa vieraillut turkulainen Melina Negash.

Tietokoneluokkaan on jo vedetty johdotkin valmiiksi verkkoyhteyttä varten. Varoja ei kuitenkaan toistaiseksi ole kuluihin, jotka ovat reilut 3000 biriä eli noin 120 euroa kuukaudessa.

Mekdelan johtaja kertoi, että koulu saa Unicefiltä jonkin verran tukea, kuten myös suurin osa muistakin Etiopian valtionkouluista. Mekdelan muihin yhteistyökumppaneihin kuuluu toinen etiopialainen koulu, ICS eli International Community School. Etiopialaiset kumppanukset vaihtavat tietotaitoa keskenään.

– Koulun johtaja esitteli koulun saamia useita jalkapallopalkintoja sekä Addis Abeban koulujen välisten tietokilpailujen voittopalkintoa vuodelta 2013, Negash kertoo. Vierailullaan hän vei Addis Abebassa sijaitsevaan Mekdelan kouluun turkulaisten terveiset, ja toi kotimaahan tuomisinaan valokuvia vierailustaan.

Etiopialaisella koululla oppilaiden päivä alkaa kansallislaulun laulamisella. Koulupäivien pituus vaihtelee yleensä 7 - 8 tunnin välillä. Koulu järjestää myös erilaisia klubeja ja kerhoja, joihin oppilaat voivat osallistua vapaa-ajallaan. Kerhojen nimiä ovat muun muassa Gender Club, Red Cross ja Mini Media.

Koulussa on lisäksi melko iso kirjasto. Siellä näkyi myös Raunistulan koulun aikaisemmin lahjaksi lähettämiä kirjoja. Negashin vierailun aikaan oppilailla oli juuri tauko opinnoista koejakson jälkeen, mutta osa opettajista oli paikalla.                                                                                    Lue lisää Makdelan koulun nettiyhteydestä

KOMPPI -hankkeen yhteystietoja
Koordinaattorit Opetushallituksessa

Opetusneuvos Paula Mattila  |  puh. 029 533 1144  |  paula.mattila(at)oph.fi
Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen  |  puh. 029 533 1084  |  liisa.jaaskelainen(at)oph.fi

Opetushallitus  |  puh. 029 533 1000  |  PL 380, 00531 Helsinki  |  Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki
Toimittaja: Tarja Repo  |  Ulkoasu: Heli Niska